CERNESIM » L2 – Echipamente

L2 – Echipamente

Cameră creştere plante, Snijders Scientific, The Netherlands

Camera de creştere a plantelor redă condiţiile din mediul înconjurător pentru cultivarea plantelor in vitro, în vederea unor studii de germinaţie, manipulări genetice, cultivare a protoplasmei, sporulaţie a fungilor, teste Arabidopsis şi diviziune celulară.
Cu un volum total de 432 litri, precum şi o suprafaţă utilă/raft de 0,36 m2, se permite utilizarea unui număr crescut de variante experimentale sau de replicaţii. Parametrii programabili sunt intervalul de temperatură, între +5 – +40°C, intervalul de flux luminos, între 0 – 10.000 lx şi intervalul de umiditate, cu valori între 5 – 100%. Programarea ciclurilor permite standardizarea experimentală, până la 50 programe, precum şi până la 99 segmente/program.

Echipament imagistică termică Lemnatec Scanalyzer PL, LemnaTec GmbH, Germany

Sistemul permite analiza unor parametri fenotipici ai dezvoltării organismelor în condiţii non-destructive. Acest proces este posibil prin utilizarea unor senzori video şi IR plasaţi deasupra specimenelor. De asemeni, un sistem iluminare dublu (top, back) asigură condiţiile necesare realizării de analize. Capturile se realizează la un frame rate 3,75 – 7 , 5  fps  permiţând observaţii în timp real.
Categoriile de organisme ce pot fi urmărite sunt variate, de la microorganisme (bacterii, fungi) cultivate în plăci Petri şi până la organsime vegetale superioare (plante) crescute în recipiente de dimensiuni mari. La aceste organisme se pot cuantifica diferite procese, precum acumularea de biomasă sau evoluţia suprafeţei foliare.

Sistem Kjeldahl VELP pentru determinarea azotului total şi a proteinelor

Sistemul este compus din trei unităţi complementare pentru determinarea conţinutului de azot total din materiale de origine minerală, microbiană, vegetală sau animală, având capacitatea de a utiliza probe în stare lichidă sau solidă.
Unitatea de mineralizare probe Velp Scientifica DK6 este alcătuită dintr-un bloc de digestie cu 6 posturi din aluminiu, controlat electronic. Intervalul de temperatură de
funcţionare poate fi reglat între 45- 450°C, prin 20 de programe şi 4 rampe de timp şi temperatură. Unitatea de neutralizare vapori toxici (Scrubber SMS) cuplată cu  pompa de recirculare a apei (JP) asigură condensarea şi neturalizarea vaporilor proveniţi din procesul de mineralizare. Unitatea de distilare semiautomată Velp Scientifica UDK139 permite o distilare rapidă a soluţiilor digerate. Unitatea permite programarea timpului de distilare, adăugarea de hidroxid de sodiu automată şi golirea tubului. Gradul de recuperare al azotului este peste 99,5%. Viteza de distilare este de 35-40 ml/min.

Microscop optic Leica DM750

Microscopul este prevăzut cu 4 obiective:
– plan acromat 4x apertura minimă 0.10
– plan acromat 10x apertura minimă 0.22
– plan acromat 40x apertura minimă 0.65
– plan semiapocromat 100x cu imersie în ulei apertura minimă 1.30
Capul trinocular permite adaptarea unei camere video digitala pentru microscopie DFC500 12 Mp pentru achiziţia de imagini. Microscopul este prevăzut cu oculare planacromate 10x şi reticule 5mm/0.5 mm.
Prezintă un condensor Abbe, cu apertura de 1, 25. Diafragma de câmp este reglabilă pentru iluminare Koehler. Are un adaptor C- mount de 0,63 x pentru cameră foto digitală cu senzor.

Stereomicroscop Leica M205A cu cameră DFC500

Microscopul este prevăzut cu motorizare automată, pentru examinare în lumină transmisă şi incidentă. Destinaţia acestui aparat este observarea structurilor de suprafaţă, permiţând un raport magnificare de 20.5:1 şi un domeniu Zoom de 7.8x-160x.
Obiective Planapochromat de 1.0X, 2.0X permit atingerea unei magnificări maxime de 256x şi, respectiv, de 512x cu ocularele de 16x.
Coloana motorizată are o înălţime de 620 mm, prevăzută cu zoom motorizat şi o diafragmă pentru adâncimea câmpului motorizată. Sursa de iluminare pentru lumina transmisă este reprezentată de bec halogen de 20W şi un set de oglinzi setabile pentru obţinerea iluminării în câmp întunecat şi iluminări oblice (contrast de fază). Sursa de iluminare incidentă cu fibră optică 20W. Rezoluţie camera: 12 MPxl

Microscop electronic cu transmisie (TEM) FEI Tecnai G2 Spirit BioTWIN

Microscopul Tecnai G2 Spirit BioTWIN permite analiza probelor biologice din țesuturi animale, vegetale și probe de materiale organice și anorganice, fiind unul din instrumentele de baza de cercetare în domeniul biologiei, medicinii si patologiei celulare si moleculare.
Rezoluție de linie garantată: 0,34 nm; rezoluție punctiformă garantată: 0,49 nm; tensiune de accelerare maximă de 120 kV; tensiunea înaltă se poate regla continuu sau
în pași de 10 V în domeniul 20 – 120 kV prin intermediul Interfetei Grafice Utilizator; schimbarea înaltei tensiuni se face prin software în mai putin de 1 minut; stabilitatea
înaltei tensiuni este mai buna de 2 ppm/min. Calculata la tensiunea maxima de accelerare, stabilitatea este de 0,24 V/min.
Marire pe ecranul fluorescent în domeniul 22x – 340000x, variabila continuu sau în pasi; modificarea maririi se face fara rotatia imaginii obtinute pe zona de interes (rotation free imaging) Schimbarea specimenului de analizat se face în mai putin de 30 secunde cu pastrarea vidului în coloana si fara întreruperea înaltei tensiuni sau a emisiei.

Sistem de determinare a performanţei fotosintetice/respiratorii HansaTech LeafLab

Este utilizat pentru studiul fotosintezei şi măsurători de respiraţie prin iluminarea probelor în fază gazoasă, putându-se analiza frunze, alge, muşchi sau mostre decupate din frunze, cu suprafaţa de până la 10 cm2. Unitatea de control permite o gamă largă de aplicaţii de tipul analizei respiraţiei mitocondriale şi celulare, a fotosintezei în suspensii de cloroplaste sau a fotosintezei la nivel foliar. Măsurarea oxigenului se realizează în domeniul 0-40%, cu o rezoluţie minimă de 10×10-5 μmol/ml la 20°C. Camera de măsurare este prevăzută cu un port optic suplimentar pentru determinarea simultană a fuorescenţei clorofiliene. Sursa de lumină este constituită din 36 de LED-uri de lumină roşie, cu o lungime de undă maximă de 650 nm.

Sistem de determinare a performanţei fotosintetice/respiratorii HansaTech ChloroLab3

Este un sistem pentru studiul fotosintezei şi măsurători ale respiraţiei prin iluminarea probelor în fază lichidă (alge, iarbă de mare) în volume de până la 20 ml. Unitatea de control este special concepută pentru determinarea absorbţiei de oxigen şi a evoluţiei acesteia în intervalul 0-40%, cu o rezoluţie minimă de 10×10-6 μmol/ml, la o tensiune de polarizare de 700 mV, fiind totodată prevăzută cu agitator magnetic, care asigură o gamă de turaţii între 150-900 rpm şi o rată de achiziţie a citirilor de 0,2-10 citiri/sec. Măsurarea luminii incidente şi a temperaturii din interiorul camerei se poate realiza într-un interval de 0-50.000 μmol/m2/s, în domeniul 400-700 nm şi între 0-50°C.

Fluorimetru portabil pentru clorofilă HansaTech FMS2

Este un fluorimetru cu modulare de puls, ce poate fi utilizat pentru măsurarea emisiilor de fluorescenţă clorofiliană la o gamă largă de tipuri
de material vegetal pe pracursul desfăşurării procesului de fotosinteză, în condiţii de iluminare ambientală (pe teren).
Sursele de lumină sunt reprezentate de un fascicul modulat cu lungimea de undă 594 nm, cu compensare de temperatură şi 4 trepte de control a frecvenţei, o lampă halogen dualscop cu lumină actinică (0-3000 μmol/m2/s în 50 de paşi) şi saturare puls (0-20000 μmol/m2/s în 100 de paşi) şi sursă LED 735 nm pentru excitaţie preferenţială PSI. Detecţia se realizează prin analiza picurilor pulsurilor rapide, la o frecvenţă de prelevare de 10-20Hz, cu datele recepţionate şi parametrii calculaţi trasându-se grafice în timp real.

Microtom semiautomat Leica RM2245

Utilizat pentru realizarea secţiunilor în parafină, destinate observaţiilor de histologie şi anatomie. Secţionarea se poate realiza în modul convenţional sau “rocking”, aparatul fiind prevăzut cu suport pentru casete histologice, două sisteme de blocare ale roţii cu mâner şi panou de control detaşabil, ce permite controlul tuturor funcţiilor
microtomului. Gama grosimilor de fasonare: 1-600 μm. Gama grosimilor de secţionare: 0,5-100μm.